måndag 7 februari 2011

Övning ger färdighet!


 Man kan inte lära gamla hundar att sitta!  Men håller inte med de ordspråket jag har bevisat motsatsen (jag är awesome) Ackorden som blivit lärda är G Em D C och lite andra men mest dem.

Fire, Water, Burn
by
The Bloodhound Gang// Daniel

 

torsdag 3 februari 2011

Just de ja gjorde en låt idag eller en början på en låt!

 Här texten so far behöver finslipas och läggas till byta ut och sånt tills jag är helnöjd! Melodi och ackord skall slipas lite till innan jag publicerar det med.        
Vers:
Vinter vår sommar och höst allt går i ett enda tidsomlopp.
 Där står vi, jag och du som om tiden tagit stopp.
Jag vill känna, jag vill känna dig, jag vill veta hur det är med dig. 

 Ref:
 Utanför mitt fönster solens strålar tittar in, solens strålar tittar in.
 Låt oss gå ut, låt oss se vad dagen har att ge.
Kanske en kopp te på stadens café eller
 en promenad genom en allé

 Vers:
Tiden står still när du ler och jag vill bara ha mer.
Kanske du inte ser vad du ger för signaler till lilla mig .
 Men hur du än gör så slår mitt hjärta ett extra slag för dig.     

Ref:
 Utanför mitt fönster solens strålar tittar in, solens strålar tittar in.
 Låt oss gå ut låt oss se vad dagen har att ge.
Kanske en kopp te på stadens café eller
 en promenad genom en allé

Vers:
 Där på stadens café eller genom en allé går du och jag hand i hand.
  När vi är tillsammans tar tiden stopp .
 Genom alla olika tidsomlopp vinter vår sommar och höst.
 Så finns du där för att ge mig stöd och tröst.
 För du är min riddare på en vit häst.
// skriven av Sofie Hellgren

Var ett tag sen?

Vi har hunnit med en del under kursen gång som innefattar soundscape, Färger& ackord, Musikanalys vilket jag har tänkt att berätta lite mer om.

Soundscape- ljudlandskap vi hör ljud hela tiden det vill säga 24 timmar varje dag, varje månad, varje år och så fortsätter det hela livet. En del ljud njuter vi av, och en del är mindre njutbara. Bara för att ett ljud som jag anser vara njutbart innebär kanske för en annan inte samma njutning. Men för att komma till saken är att höga ljud eller återkommande ljud kan leda till tinnitus om man utsätts för det dagligen. Hur kan man göra för att underlätta sina öron? Låta dem "vila" man kan anpassa sig till sin omgivning man befinner sig i. Som blivande pedagog är det viktigt att jag tänker på mitt förhållningssätt speglar av sig till barnen! Skriker jag ger jag en bild av att skrika är något man får göra. Barn gör inte vi säger barn gör som vi gör. Man kan ljudisolera rum genom att sätta upp tyger, som gör att ljudet inte kan studsa, möbelemang kan man inköpa för en "dyr" peng för att ens arbetsmiljö skall bli en aning bättre både för en själv och barnen. Genom att vara medveten att det finns saker som påverkar ljudet så kan man undvika en alledes för bullrig och högljudd ljudnivå.

Musikanalys- LYSSNA? Vad hör du? 
Det finns tre sätt att lyssna på det första är
  1. Mediativt - Tanken flyger iväg
  2. Associativt - Plats, händelse, skapelse av inre bilder (förlopp) 
  3. Analytiskt- Vad för instrument du hör, pulsen, rytmen, melodin samt texten.
Det vi gick igenom var vad vi hör eller tänker när vi hör en viss låt, vad får vi för bilder? Marie (läraren) spelade två låtar och frågade vad vi hörde,tänker eller fick för känsla.  Jag är nog mer åt det analytiska hållet men även mediativt. Men mest åt det analytiska jag vill veta vad för instrument som är med, vad de sjunger för budskap i en text med mera. Men jag är även väldig mediativt för när jag känner att jag inte vill tänka sätter jag på en låt som jag vet kan få mig att stänga ute allt annat. Musik för mig är att kunna stänga ute allt annat och försvinna in en värld full av toner.


Formanalys- Delar av musiken. Gick vi även genom, fick en flashback back in the days när jag och mina klasskamrater satt och traggla detta på gemun (gehör och musiklära) ett av målen man var tvungen att uppnå för att kunna utför sitt eget musicerande var att kunna analysera samt känna till vanliga musikteoretiska begrepp vi skulle kunna återge avlyssnad musik samt som Marie gick igenom var att lyssna uppfatta och återge musikens form och struktur. Det finns som sagt en hel del olika musikstilar som alla har en egen form. Vi har pop, rock, blues, jazz, metal,klassikt med mera never endning story det där. Men i vart fall oftas i en låt finns det först ett intro som inleder en låt vad som komma skall. men eftersom jag är så  lat så printade jag in det papper vi fick från marie så jag slipper skriva allt smart? jag vet!

JAhopp så himla smart var jag ju inte eftersom jag måste skriva från mitten men ja här om ni kan se är lite hur låtar kan vara uppbyggda på.
nedan kommer en låt som vi fick analysera




Färger, ackord piano& Gitarr var något jag sett fram emot länge.
Dock inte själva biten att lära mig spela gitarr och piano då jag redan har dessa kunskaper med mig i bagage utan mer hur man kan lära ut. Vilket var givande jag fick lära mig hur man kan använda färger istället för ackord dock har jag mina åsikter om att man borde lära sig vad varje färg står för ackord men det är hur man är som person och om jag använder mig utav detta i framtiden så avgör jag själv vad jag tycker fungerar för mig. Fallskärm med olika färger med musik som är anpassad efter pulsen var något som jag fastnade för man kombinerar instrumenten med fallskärmen till exempel blå macras till den blå delen av fallskärmen och gula claves till den gula och så vidare. Varje barn får varsin färg eller dela beroende på hur många man är, samt ett barn i mitten som leder vilka färger som får spela på sina instrument material kan man finna i musikaffärer eller som MArie tipsade om Varsam.se och isaberg.se. Vi fick även då som jag nämnt ovan spela på lite instrument vilket var kul men samtidigt lite enformigt för min del då Marie (läraren) visade olika ackord och hur man kan träna upp fingertekninken då byta av ackord skall ske. Väldigt bra metod vilket jag plockar med mig och tar till  mig. vi fick ju som sagt även testa på klaviatur (piano) och som kommer att komma på tentan dur och moll och hur ackord är uppbyggda Dur= 4+3 och Moll = 3+4   och det respenterar 1/2 tonsteg som man ska räkna på klaviaturen även här kom minnena tillbaka men det känns skönt att de inte har försvunnit utan att kunskaperna ligger där och skräpar och när man behöver dem så är de bara att damma av dom och använda de igen =) ( antar att jag får tacka mina underbara envisa musiklärare)  Men back to track i ett dur ackord är det alltid en stor ters först och i moll är det en liten ters en liten ters innefattar 1 1/2 tonsteg och om man spelar det på piano så får du uti vår hage. En stor ters är 2 tonsteg och samma om du spelar det på pianot så får änglamark. och tillsamman blir de en ren kvint om man tänker matematik nu har jag svävat iväg igen men tycker bara det är så kul att hålla på med musik igen! Det jag vill komma fram till är att kommer du ihåg 4+3 eller 3+4 så vet du vad mollackord och durackord ska räkna ut på ett piano och att det innehåller en viss tonsteg.  Även här slänger jag in material som vi fått från marie!  





Jag spelar piano @skol (bild knyckt av sara http://hellyeavt11.blogspot.com/)

Fallskärmen (knyckt av Katta http://musikspec.blogspot.com/)

Gitarrer ( bilden knyckt av Katta http://musikspec.blogspot.com/)

Instrumenten till fallskärmen (bilden knyckt av sara http://hellyeavt11.blogspot.com/)

Klaviatur (bild knyckt sara http://hellyeavt11.blogspot.com/)


over and out koakråttan!