Marie har introducerat vikten av att låta rörelse/dans vara en del av verksamheten och förklarat och visat exempel på hur man kan använda sig av olika metoder. I den reviderade Läroplanen (2010,s.12) står det att ett av målen är att barnen: ”…utvecklar sin skapandeförmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och
erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama” Utifrån mina erfarenheter från praktiken är detta inte vanligt ute i verksamheten att dans,rörelse och drama är vanligt förekommande, men eftersom jag enbart varit under kortare tid så vill jag inte säga att det inte sker för det tror jag.
Under terminen har vi haft olika tillfällen där vi fått olika förslag på aktiviteter man kan göra med en barngrupp. En av aktiviteterna som jag fastnade för var när man hade sjalar. Med sjalar som hjälpreda i aktiviteten blir det mer fokus på sjalen än mig eller barnet som utför rörelsen och bidrar till att man vågar kliva ut sitt skal. Vilket jag anser är bra om man har barn i gruppen som är blyga eller osäkra så blir sjalen en stöttes pelare samtidigt som den förlänger rörelsen eller bara är allmänt fin.
Det skapar även en större nyfikenhet vad som skall ske om man gör det till ett moment att få välja sin sjal eller bli tilldelad.
I aktiviteten kan man låta barnen leka följa John att en startar med en rörelse och de andra barnen härmar och
så kan man fortsätta. Även fri rörelse till musik som kan förstärka känslor.
Marie tipsade om boken Att känna rörelse av Sjöstedt, Edelholm och Wigert (2005) författarna påpekar att det är processen som är det viktiga och inte resultatet. Syftet med rörelse och dans är att utveckla barns kreativt och skapande.
Det är viktigt att låta barnen röra sig på sina villkor och utefter deras förutsättningar ta det som det kommer.
Genom rörelse får barnen en större medvetenhet om sitt kroppsspråk och deras motorik tränas samtidigt. Marie sa att man ska utnyttja hela utrymmet man har tillgång till för att kunna få in olika begrepp till barnen som brett, högt, lågt, smalt med mera och låta barnen vara deltagare men även ledare i aktiviteterna.
Det viktigaste Marie sa var att låta barnen utforska och upptäcka själv vad som händer när man gör och jag som pedagog skall vara engagerad.
Vi hade även ett tillfälle då Dogulas dotter Elina visade och berättade om olika rörelser och korigraferad dans man kan utöva med barnen. På min Vfu-plats hade man till exempel miniröris och detta var i liknande form men mer avancerad som vi fick ta del av. Elina pratade om att man som pedagog eller ledare måste överdriva sina egna rörelser. Att man inte ska se det som pinsamt för det speglas av till barnen och skapar det till att barnen inte känner sig trygga. Det handlar om att jag skall vara trygg i min roll som ledare och har förhållningssättet att det är en miljö där det är tillåtande att ta plats och röra på sig.
Eftersom jag är så pass oteknisk så länkar jag till Sara Berglunds blogg där hon lagt upp ett klipp med rörelse med sjalarna http://musikspec.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-01T07%3A23%3A00-07%3A00&max-results=7
Jag anser att i mitt blivande yrke är rörelse ett bra inslag i verksamheten då man stärker barnens självförtroende och barn lär sig samspela och det blir genom ett lustfyllt lärande.
avslutar med ett klipp på ett litet barn som troligtvis har bättre kroppskontroll än vad jag har
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar